Alles onder één dak
 

Wat is de droogtijd van stucwerk?

De droogtijd van van stucwerk is afhankelijk van diverse factoren. Nadat het stucwerk volledig is afgewerkt of te wel sausklaar of spuitklaar is gemaakt is het aan te raden om voorzichtig met de droogtijd om te gaan om onherstelbare schades te voorkomen. Denk hierbij aan het scheuren van stucwerk of glimmende plekken in het latex spuitwerk.

De volgende factoren zijn dan ook van belang:

  • De laagdikte van het stucwerk
  • De binnen temperatuur van woning
  • De luchtvochtigheid binnen de woning
  • Ventilatie mogelijkheden
  • Geduld

Hoe beter deze factoren zijn geregeld, hoe beter en sneller het stucwerk zal drogen. Uiteraard is het onmogelijk om de dikte van het stucwerk te verbeteren, maar zijn de andere 4 factoren wel goed aan te sturen.

Een stelregel die wij in de meeste gevallen aanhouden voor de droogtijd van stucwerk is 1 mm per dag. Dus heeft u gekozen voor traditioneel stucwerk waarvan de laagdikte 10 mm is, dan is de droogtijd +/- 10 dagen. Voor dunpleister op wanden van nieuwbouwwoningen geldt dezelfde regel en is vaak binnen 2 dagen volledig uitgehard en klaar voor het latex spuitwerk.

Het is natuurlijk mogelijk dat het stucwerk door omstandigheden niet zo snel droogt als verwacht. Wacht daarom altijd met het sauzen of latex spuiten nadat er geen natte plekken meer te zien zijn in het stucwerk.


De andere 4 factoren voor het drogen van stucwerk

Luchtvochtigheid:
Nieuwbouwwoningen hebben bij opleveren vaak een hoge luchtvochtigheid, omdat er in de meeste gevallen nog niet voldoende is gestookt en geventileerd. De luchtvochtigheid verlagen is dan ook prima te doen met een luchtontvochtiger welke te huur zijn bij veel bouwmarkten of machineverhuur bedrijven. Zorg in dat geval wel voor een grote emmer of kuip waar de luchtontvochtiger het water kan afvoeren aangezien deze snel vol is en bij het overlopen een ongewenste lekkage kan vooroorzaken in uw woning.

Ventilatie:
Zorg altijd voor voldoende ventilatie in uw woning nadat het stucwerk is opgeleverd. Hiermee bedoelen we niet uw ramen volledig opzetten, maar is de ramen op een kiepstand open zetten al voldoende. Zo tocht uw woning goed door, wat ten goede komt voor het drogen van het stucwerk.

Temperatuur:
Misschien de belangrijkste factor van alle 4 om het stucwerk op een natuurlijke wijze te laten drogen. Om onherstelbare schade te voorkomen raden wij absoluut af om direct vol op te stoken. Door de temperatuur geleidelijk verdeelt over enkele weken langzaam op te voeren, droogt het stucwerk op een natuurlijke wijze waardoor scheuren minder waarschijnlijk worden. Een advies is dan ook om de temperatuur maximaal 1 tot 2 graden per week op te voeren tot maximaal 20 graden. Gebruik dan ook geen bouwkachel om de droogtijd te forceren.

Geduld:
Heb geduld met drogen van het stucwerk. Forceren draagt niet bij aan een goed eindresultaat en veroorzaakt onherstelbare schades. Dit is zowel voor u als de stukadoor niet prettig en zal niet bijdragen aan de strakke planning binnen een verbouwing.

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Info